niedziela, 23 września 2012

Z archiwum bydgoskiego punkrocka - Glans Penis

Historia grupy Glans Penis (tłum. z łacin,: żołądź , szczyt fallusa) sięga roku 1987 – kiedy to dwóch przyjaciół postanawia walczyć wokalno-instrumentalnie z reżimem . W pierwszym składzie grali : Jacek Stawicki – wokal , gitara ; Maciej Kluziak – bas oraz Tomasz Paszkiewicz – perkusja . Niestety  Kluziak poświęca się robieniu kariery medycznej a na jego miejsce wpasowuje się Witold Tojek . W 1988 r. rusza machina kariery – bez krótkich spodenek , koszulek z napisami i mętnej ideologii .Chłopaki dają wiele słuchowej uciechy młodzieży (niestety tylko bydgoskiej) . W pierwszym okresie działalności inspiracją dla zespołu są takie grupy jak Chrome , Rudimentary Peni , Dead Kennedys i Big Black . Grupa daje kilka koncertów , lecz niestety nie zdobywa większej popularności : może zaważyły tu takie czynniki jak brak wytrwałości , brak stałego miejsca do grania i nadmiar obowiązków . W międzyczasie dochodzi do nich Maciej Owsiany – wokal oraz autor kilku tekstów .Ten okres zamyka pożegnalny koncert perkusisty udającego się zasilić szeregi armii ( jesień ’88) . Jacek Stawicki – motor działań i autor materiału muzycznego , nie może spać spokojnie i jesienią 1990 r. rusza druga edycja kapeli ze znanym z Abaddonu Tomaszem Dornem na perkusji , Witoldem Tojkiem oraz z Mirosławem Wolfem na wokalu (również znanym z pierwszego składu Abaddonu) . W tym składzie grupa nagrywa demo , daje kilka koncertów i po roku rozpada się . Amen .
Na podstawie notatki Girola – ówczesnego „menago” grupy .    









niedziela, 2 września 2012

Polish Punk Bootlegs

W ostatnim dziesięciolecu ukazało się (i cały czas się ukazuje) wiele starej polskiej muzyki undergrondowej z lat 80-tych na winylach i kompaktach , które z różnych (najczęściej politycznych) przyczyn nie mogły ujrzeć światła dziennego. Zanim to jednak nastąpiło między 1995 a 2003 rokiem pojawiło się kilka bootlegów , które są dzisiaj ozdobą kolekcji każdego winylmaniaka zaś ich obecne ceny na przeróżnych internetowych giełdach przyprawiają o bóle głowy .















niedziela, 19 sierpnia 2012

Anarcrust - one-way to death

Holenderski Anarcrust powstał w Rotterdamie w 1987 roku w składzie : Bart – wokal , Sas - bas , Ed - gitara oraz Ronny na perkusji , którego w 94 r. zastąpił Kees . Zadebiutowali w 1988 wydaną własnym sumptem kasetą demo , poza tym chwilę później ich nagrania ukazały się na kasetowej składance For those who are deaf... , które zostały wznowione w 1994 r. m.in. jako bonus do kompaktowej reedycji ich pierwszego longa . Muzyka holendrów ewoluowała od szybkiego zmetalizowanego hardcore’a do niego połamanych brzmień z ostrymi społeczno-politycznymi tekstami . W czasie swojego istnienia grupa dwukrotnie odwiedziała nasz kraj dając m.in. jesienią ‘93 rewelacyjny koncert w poznańskim Tropsie obok rodzimych grup La Aferry oraz Post Regimentu . Rozwiązali się w 1996 r.     

Dyskografia :

-  Freedom of coalecsence  lp (1990)
-  Progression od decline  lp / CD (1993)
-  Freedom of coalescence  CD (1994)
-  Smooth as a motheefucker-live in Maribor  CD (1995)
-  Modern slavery / Hipocrits  7” (1996)





















niedziela, 29 lipca 2012

Classic Hardcore Punk Sampler part 3

Francuska kompilacja Rapsodie (1986) oraz szwedzka The Vikings Are Coming (1985) mają te wspólną cechę oprócz tego że ukazały się w połowie lat osiemdziesiątych , były w swoich krajach pierwszymi tego typu wydanymi na dużych longach . Stanowiły one doskonały przegląd rosnących coraz bardziej w siłę tamtejszych scen hardcore punk działających w duchu DIY . Kilka kapel z tych składanek jak szwedzki Crude SS czy francuskie Heimatlos , Kromozom 4 oraz Scraps zyskało miano kultowych na europejskiej scenie hc / punk a oryginalne pressy ich płyt osiągają zawrotne ceny na giełdach płytowych .







niedziela, 8 lipca 2012

Z archiwum bydgoskiego punkrocka - Kompania Karna

Kompania Karna powstała w Bydgoszczy w marcu 1987r. kapelę wówczas tworzyło pięciu ludzi: Długi-voc, Bobik-git, Cymes-git, Soki-bas, Monter-dr. Pierwszy koncert dali w Solcu. W składzie tym działali krótko, bo do czerwca 87r., w tym miesiącu odchodzi Cymes. Grając we czterech zagrali kilkanaście koncertów m.in. Fala 88 w Lidzbarku Warmińskim. W marcu 1988 r. dochodzi Student-sax (zagrali z nim 5 koncertów). W 1988r. pojawili się na festiwalu w Jarocinie zdobywając duże uznanie punkowej publiczności (poniżej do zassania ten koncert). Pierwsze dwie demówki to prosty punk, natomiast trzecia nagrana w 1989 r. pokazała początki zmiany stylistycznej, która wkrótce zaowocowała zmianą nazwy. W lata 90-te Kompania Karna wkroczyła już jako Schizma.

Dyskografia:

-  Kontrofensywa  kaseta (1987)
-  Inwazja  kaseta (1988)
-  Dlaczego tak wiele nienawiści  kaseta (1989)
-  Regres  CD-R (2002)







niedziela, 17 czerwca 2012

Infect - pintocore

Brazylijski Infect został założony w Sao Paolo w 1998 roku ; od samego początku grupę tworzyło pięć dziewczyn – wyjątkiem jest „zatrudnienie” gitarzysty na kilka koncertów w 2002 r. Muzyka grupy to fastcore ( lub jak nazywali ją same dziewczyny – pintocore czyli feminized latino hardcore ) . Portugalskojęzyczne teksty grupy dotyczyły budowania świadomości na temat sytuacji politycznej w Ameryce Łacińskiej , a zwłaszcza sytuacji kobiet na zewnątrz oraz wewnątrz sceny hardcore , poza tym promowanie antykonsumpcyjnego oraz wegetariańskiego / wegańskiego stylu życia . Razem z zaprzyjaźnionymi kapelami I Shot Cyrus oraz Discarga odcisnęły znaczące piętno na brazylijskiej scenie hardcore punk początku XXI w. Działali do 2003 r.

Skład :
Indayara – wokal  (1998-2003)
Estela – perkusja , wokal  (1998-2003) 
Tatiana – bas , wokal  (1998-2003)
Juliana – gitara , wokal  (1998-2003)
Bianca – gitara , wokal  (1998-2002)
Pedro – gitara  (2002)
  
Dyskografia :
-  st  demo tape (1999)
-  st  7" (2000)
-  armas  demo tape (2001)
-  split with Discarga  CD (2001)
-  estrépito  7" (2002)
-  split with Wrecker  CD (2002)
-  indelével  lp / CD (2003)
-  complete discography  CD (2005)









niedziela, 3 czerwca 2012

DHC Meinhof - make digital hardcore a threat again

DHC Meinhof to pierwszy polski wykonawca tworzący gatunek digital hardcore. W ich muzyce można dostrzec wpływy pionierów tego typu muzyki zza zachodniej granicy jak Atari Teenage Riot i im podobnych jednak zespół stara się dołożyć coś od siebie. Punkowe zaangażowanie i muzyczna świeżość to ich cechy charakterystyczne. Ich debiutancki album Bring Chaos To Order został wydany w wersji online przez kanadyjski label D-Trash Records oraz w wersji kasetowej przez bydgoską oficynę SubCulture .

Skład: 
Refuzer - vocals, guitars, programming (ex- Guernica y Luno, Silna Wola)
Miss Magg Destruction - vocals
Neurotizer - digital noise
MATT669 - 8bit noizz sound system, propaganda

Dyskografia:
-  Bring chaos to order (2002)
-  Way of death (2005)